Zelený čaj má stejně jako černý čaj původ v čajovníku. Liší se jenom tím, že neprochází procesem fermentace. Zelený čaj je co do chuti malinko trpčí než černý čaj, neboť obsahuje více tříslovin. U zeleného čaje zůstavají uchovány všechny minerální látky a vitamíny. Zelený čaj zaléváme vodou, která prošla varem a byla schlazená na 60-80°C. Na pití zeleného čaje se hodí bílý porcelán, vynikne jeho světlé zelený nádech.
Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací (někdy se nesprávně mluví o fermentaci) než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Ale všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Černý čaj má silnější vůní a obsahuje více kofeinu, než ostatní méně oxidované čaje.
V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj, který více vystihuje barvu čaje.
Oolong je označení pro jednu skupinu čajů podle způsobu zpracování. Užívá se též označení čaje polozelené nebo žlutozelené. Názvy vycházejí buď z barvy nálevu, nebo z čínského názvu Wu Lung(Černý drak). Oolong je zkomolená anglická transkripce. Polozelený čaj je stupněm oxidace přechod mezi zeleným a černým čajem.
Je čaj, kterému se v Číně říká čaji, jež Evropané označují jako černý. Je však velký rozdíl ve výrobě a následně i kvalitě mezi průmyslově vyráběným substrátem pro čajové pytlíky a čaji vyrobenými tradiční metodou, které jsou v současné době čím dál více vyhledávané. Barva nálevu je podle druhu tmavě hnědá až černá, často s červenými odstíny. Za svoji tmavší barvu, silnou vůni a chuť vděčí tzv. fermentaci. Obsahuje více (asi 4%) kofeinu (teinu) než ostatní druhy čaje, a proto lépe povzbuzuje činnost mozku.
ForrTea